Flyktingmanifestation vill ändra lagen

1:20 min

Flera tusen stockholmare väntas idag manifestera för en ny flyktingpolitik. I Södertälje kommer  "Tillsammans för Södertälje" anordna en manifestation för att häva Dublinfördraget.

Therese Hult är koordinator för manifestationen i Södertälje och säger att man har den här manifestationen för att det dör människor just nu på väg till Europa.

- De flyr från krig, dom dör i Europa därför att det inte finns lagliga vägar in i Europa. Vi vill sätta press på Sveriges politiker att det finns lagliga vägar.

Budskapet för manifestationen är "Låt flyktingarna stanna - slopa utkastningslagen". Det man syftar på är Dublinförodningen. Man vill även se att flyktingkvoten ska öka i Sverige och ett ökat stöd till UNHCR.

"Tillsammans mot Södertälje" räknar med att det kommer några hundra till just deras manifestation som hålls klockan 15 på Marenplan i Södertälje, men att det kommer flera tusen totalt till manifestationerna som hålls runt om i landet.

Therese Hult säger att stödinsatser som mat och pengar är nödvändigt men att det även krävs lagändringar för att flyktingarna ska kunna få en bättre situation när dom når Europas gränser och Sveriges gränser.

- Det är ju vi medborgare i dom olika länderna som har vår röst att använda och vi ska aldrig tystna och vi ska rädda liv, säger Therese Hult som företräder organisationen "Tillsammans för Södertälje".

På Sergels torg kommer nätverket Linje 17 anordna en manifestation till stöd för människor på flykt klockan 14.