Stora trafikstörningar vid cykeltävling

1:24 min

Det stora internationella cykelloppet Velothon som går av stapeln på Södertörn i helgen kommer ställa till det ordentligt för busstrafiken i framför allt Haninge och Nynäshamn. Men även innerstaden och söderort berörs.

SL uppmanar sina resenärer att om möjligt välja spårbunden trafik under söndagen. Ett stort antal busslinjer i innerstaden och i de södra delarna av länet kommer att påverkas. Många gator kommer också vara avstängda för all trafik, även privatbilister.

På Södertörn kommer cykeltävlingen märkas ordentligt, åtminstone under förmiddagen, säger Ulla Sjöman, informationsansvarig för Haninge kommun.

– Det här beror på att en del busslinjer ställs in eller får glesare turer. Dessutom krockar det med vårt eget årliga evenemang här i Haninge, Haningedagen, säger hon till P4 Stockholm.

– Vi har lagt ut all information vi har fått på kommunens hemsida, dessutom finns alla detaljer på SL:s sajt, så jag hoppas att allt ska gå så bra och bli så trevligt som möjligt på söndag, säger Ulla Sjöman.

Det kommer att bli stökigt på i princip hela Södertörn. Drygt tretusen cyklister, motorcykeleskorter och många avspärrningar gör att SL:s bussar kommer få det mycket besvärligt att ta sig fram i Haninge och framför allt i Nynäshamn. Vissa vägar kommer stängas av helt. Den årliga Haningedagen förväntas också dra mycket folk.

Daniel Molin, marknadschef för bussbolaget Nobina är bekymrad.

– I Nynäshamn kommer vi ha de allra flesta busslinjer inställda under förmiddagen i alla fall. Det kommer möjligen att gå att ta sig fram på en del vägar med hjälp av polis och vakter på plats, men busslinjen till Muskö är den enda som går i normal omfattning under söndagen, säger han till P4 Stockholm.