SL utreder ny typ av rulltrappeolycka

1:46 min

Dagens olycka i en rulltrappa på Universitet går inte att jämföra med olyckan i februari. Enligt SL var det ett helt annat olycksförlopp och ett helt andra konsekvenser.

SL håller nu på att utreda exakt vad som har hände men den aktuella rulltrappan på stationen Universitet i Frescati är tillsvidare avstängd. Vid dagens olycka skadades en kvinna i foten när steget plötsligt gav vika. Hur svårt hon skadades är ännu okänt men hon fördes till sjukhus i ambulans.

Anton Alderbring som åkte strax bakom kvinnan blev vittne till händelsen.

– Hon åkte in med foten där trappsteget ska åka in.

Såg du hur skadad hon blev?

– Alltså jag såg bara snabbt men jag såg ett jack in i mitten i översidan av foten

Hur långt efter var du?

– Jag var två steg bakom henne, bakom åkte nästan in i henne men folk var direkt och drog upp henne därifrån. Man fick liksom hoppa över henne , det blev nästan lite kaos.

SL håller nu på att utreda exakt vad som har hände men den aktuella rulltrappan är avstängd tillsvidare.

I februari i år skadades en 70-årig kvinna svårt i en liknande olycka och då stängde man under lång tid av rulltrapporna på elva stationer. Men enligt Suss Forsman Tullberg som är företagets kommunikationschef skiljer sig dom båda olyckorna åt.

– Det är ett helt annat olycksförlopp och en helt annan typ av rulltrappa än vid olyckan i februari. Steget har rört sig och sjunkit litegrann men inte gett vika på det sättet som skedde tidigare. Det beror på att den här rulltrappan är yngre, konstruerad på ett bättre sätt och har ett säkerhetssystem inbyggt.

Kommer ni att stänga av fler rulltrappor?

– Det är för tidigt att säga för vi måste ta reda på vad som hänt innan vi tar ett sådant beslut.