Buskörning med mopeder upprör boende

1:23 min

Buskörning med mopeder är ett stort problem i Järvaområdet i västra Stockholm, det visar polisens trygghetsundersökningar. Polisen har satt in extra resurser för att få bukt på problemet.

Buskörningen har fått polisen i området att sätta in extra insatser för att få bukt med problemet, berättar Lennart Levander som är polisinspektör i Kista.

- Det här är något som allmänheten störs otroligt mycket av. Dels kör de väldigt vårdslöst och det stör folk när de ska sova på nätterna. Dels kör de upp till fyra personer på samma moped, ofta utan hjälm, och tar inte hänsyn till de som går där utan förväntar sig att de ska flytta på sig, säger han.

Kistabon Montaha Sultana är en av dem som tycker att det är ett stort problem, liksom Amir Azimi som också bor i området.

- Jag har en liten dotter som blivit skrämd, hon blir jätterädd, säger Montasha Sultana. Det känns inte säkert om någon kommer plötsligt, de kanske inte ser henne.

Många av mopederna är stulna och beslagtas. Polisen i Kista jobbar med det här varje vecka, men Lennart Levander säger att det är ganska svårt att stoppa buskörarna.

- Vi har jobbat med cykel för att komma nära inpå dem, och vid några tillfällen har vi till och med använt helikopter, säger han.