Häktad man erkänner mordet på 21-åriga Ida

1:23 min

Mordet på Ida Johansson i Upplands Väsby för en månad sedan verkar nu vara på väg att klaras upp. En 19-årig man som också kommer från Upplands Väsby har nu erkänt, berättade polisområdeschef Christer Nilsson på en presskonferens tidigare idag.

– Individen är en man i tjugoårsåldern som också bor i närområdet. Han grips, förs in till polisen och där erkänner han brottet.

Det var igår vid lunchtid som polisen fick in ett tips om 19-åringen, att han hade varit på det joggingspår i Runby där Ida Johansson hittades vid tidpunkten för mordet. Ett DNA-prov från mannen matchade spår som hittats på brottsplatsen och i ett senare förhör vid 23 på kvällen erkände han brottet.

På fredagen häktades 19-åringen, på sannolika skäl misstänkt för mordet på kvinnan.

Stefan Edin, spaningsledare vid polisen, säger att motivet till brottet ännu är oklart.

– Nej det vet vi inte än. Han är väldigt formellt förhörd och har bara fått lämna sin inställning till brottsmisstanken. Vi avvaktar mer djupgående förhör i samband med att han fått en försvarare, säger han.

Det finns heller ingenting i utredningen hittills som pekar på att 19-åringen och Ida Johansson kände varandra. Under arbetet har 700 män DNA-testats genom så kallad topsning och polisen har dessutom gått ut och bett allmänheten om hjälp med tips. Stefan Edin är märkbart lättad över att fallet nu kommit till ett slut för polisens del.

– Det har varit en anspänning för oss som har varit med i utredningen, och jag skulle nog beskriva det som framför allt en stor lättnad. Det ska bli oerhört skönt att åka till familjen och berätta att vi nu har hittat honom. Jag hoppas att det hjälper dem i sorgearbetet.