130 000 namnunderskrifter för säkra flyktingvägar

1:18 min

Rädda Barnen kräver att Sverige och EU ska införa lagliga och säkra vägar för människor på flykt.

På fredagen överlämnade organisationens generalsekreterare Elisabeth Dahlin två överfulla ryggsäckar med namnunderskrifter till integrationsminister Morgan Johansson.

– Det här är ett konkret sätt att visa att så många människor i Sverige står upp för lagliga och säkra vägar inom Europa och att inte ett enda barn ska behöva dö på Medelhavet. Det är också ett sätt att kanalisera den vilja som finns i det svenska samhället som kan vara en styrka att kunna visa upp i Bryssel, säger Elisabeth Dahlin, generalsekreterare vid Rädda Barnen.

Rädda Barnens upprop kräver att Sverige och EU ska införa lagliga och säkra vägar för människor på flykt och att öka kvoterna för mottagandet.

Och Elisabeth Dahlin är överväldigad av viljan att skriva på uppropet.

– Vi är nedringda och jobbar dygnet runt just nu med alla som vill hjälpa till på olika sätt. Det här spontana engagemanget från alla åldrar är helt otroligt, säger hon.

Migrationsminister Morgan Johansson kommer nu att resa till Bryssel på måndag där EU:s migrationsministrar ska diskutera flyktingkrisen och fick hjälp av sin stab med att bära iväg namnunderskrifterna.

– Namnunderskrifterna kommer jag att använda i argumentationen, både här på EU-nämnden, men också i Bryssel. Det visar vilket stöd det finns för en human och solidarisk flyktingpolitik. Det gör mig stolt att leva i ett land där människor vill stå upp för människor som är på flykt, säger Migrationsminister Morgan Johansson.