Västprotest mot döden på Medelhavet

80 flytvästar på stolpar, träd och staket mötte stockholmare på väg till jobbet på måndagsmorgonen. Läkare utan gränser vill på detta sätt berätta om båtflyktingarnas situation på Medelhavet.

Mikael Mangold arbetar för Läkare utan gränser och har under sommaren hjälpt båtflyktingar som kommit till den grekiska ön Kos.

– Det var väldigt intensivt. Det var stundvis riktigt illa, säger han.

Mikael kom hem förra veckan och berättar om ett permanent kaos. Han hjälpte bland annat till med  att dela ut filtar och ordna toaletter till flyktingarna, men vid ett av tillfällena Läkare utan gränser gå in och hjälpa människor som blivit instängda i en sportarena.

– Man stängde in 2 000 människor - utan mat och utan vatten - i 48 timmar. Det var barnfamiljer och det var oklart vad som skulle hända. Det blev naturligtvis en spänd stämning och man sköt tårgas och chockgranater över dem. Människor svimmade av och kollapsade av vätskebrist, säger Mikael Mangold.

På förmiddagen lämnade Mikael Mangold över en flytväst från en båtflykting till statsminister Stefan Löven (S), tillsammans med ett öppet brev från Läkare Utan Gränser där de kräver att EU skapar säkra och lagliga vägar för flyktingarna.

– Vi ska inte behöva arbeta i Europa, men nu behöver vi göra det för att människor dör.