Boende tvingas betala extra för inbrottsskydd

1:37 min

I inbrottsdrabbade Järva har de kommunala bostadsbolagen olika policy när det gäller installation av inbrottssäkra fönster i lägenheterna.

Medan Svenska Bostäder helt gratis installerat brytskydd i hårt inbrottsdrabbade områden tar Familjebostäder och Stockholmshem en extra månadsavgift.

– Jag tycker det är oetiskt att hyresgäster får betala en extra avgift. Jag tycker hyresvärdarna ska föra statistik över de människor som bor på bottenvåningar som fått inbrott och dra sina riktlinjer därefter, säger en inbrottsdrabbad Tensta-bo som vill vara anonym.  

I extra utsatta kvarter i Tensta har Svenska bostäder valt att helt gratis installera ett säkerhetspaket som innehåller brytskydd i fönster och terrassdörrar och också DNA-märkt värdesaker.

Peter Wickberg, enhetschef på Familjebostäder, om varför de valt att inte göra detsamma:

– Vi jobbar med ett helhetsperspektiv med boende, polis och lokala aktörer. Man kan beställa fönsterlås och terrasslås som tillval, säger han.

Hur ser du på att Svenska Bostäder installerat säkerhetspaket i vissa hårt drabbade områden utan extra kostnad?

– Nu har jag inte insyn på hur de jobbar med sina säkerhetsfrågor men jag tycker det är bra. Allt som främjar tryggheten och säkerheten för våra hyresgäster är väldigt viktigt, säger Peter Wickberg.

Hyresgästföreningens jurist, Masoud Dehvari, säger att det inte går att kräva säkrare fönsterlösningar utan en hyreshöjning bara för att man bor i särskilt utsatta områden.

– Om hyresvärden idag vill höja standarden på fastigheten finns det inga som helst hinder för dem. Men om hyresgästen däremot behöver något som är utöver lägsta godtagbara standard så är det mycket svårt att få det igenom, säger han.