Fler tjejer i Norsborg ska börja lira boll

1:44 min

Mer än 70 procent av alla som spelar fotboll i Stockholms län är killar. Nu får Norsborgs flickfotboll 150 000 kronor av Botkyrka kommun för att kunna locka fler spelare.

Norsborgs FF har fått pengar av Botkyrka kommun för att locka fler spelare. Men allra viktigast är att de nu har fått en konstgräsplan, menar klubben. 

– Det är kul. Med gruset var det inte lika kul för då blev det svårt när det var blött. Det blev så stora vattenpölar, säger Vilma Pettersson.

Snart 12-åriga Vilma Pettersson spelar i klubben Norsborgs flickfotboll, Norsborgs FF, sedan ungefär fem år tillbaka. För några veckor sedan kunde de äntligen börja spela på konstgräs - något som klubben har väntat på sedan 2002.

Mathias Axner som är ordförande i klubben tycker att det är först nu, i och med konstgräsplanen, som man märker att det satsas på flickfotbollen i Botkyrka.

– Konstgräsplanen betyder extremt mycket. Vi har ju haft grus väldigt länge. Vi har ju bjudit in till fotbollsskola, men när föräldrarna ringer och hör att det är grus som tjejerna ska spela på så faller ungefär hälften bort, säger Mathias Axner.

Fotboll är den populäraste sporten hos både tjejer och killar i Botkyrka. Men killarna står för 84 procent av fotbollsspelandet. Eftersom Botkyrka har jämställdhet som ett uttalat mål i sitt idrottspolitiska program får föreningar som får tjejer att idrotta mer pengar. Men det räcker inte, konstaterade man i en rapport 2013.

I år har kommunen därför satsat 150 000 kronor på ett projekt mellan Samba Football Academy och Norsborgs FF. Samba FA åker runt i skolorna och peppar tjejer att spela spontanfotboll och rekryterar också spelare och ledare till Norsborgs FF.

– Det har väl gett 30 nya tjejer bara i år, säger Mathias Axner

I kväll är det flickor födda 04 och 05 som fyller fotbollsplanen. Bredvid sitter åttaåriga Gelina och kompisen Fatma och tittar på när storasyster spelar. Gelina är själv sugen på att börja fotboll.

– Det är roligt och så, man upplever nya grejer, säger Gelina.