Sämre företagsklimat i Stockholm

1:38 min

Solna och Sollentuna ligger fortsatt i topp när företag får ge sin syn på företagsklimatet i sina kommuner visar branschorganisationen Svenskt Näringslivs årliga rankning. Stockholm, Göteborg och Malmö backar alla tre.

Rankningen bygger till största del på hur företagen själva upplever frågor som kommunal service, infrastruktur och vilken attityd kommunens politiker har till företagen.

Över 30 000 företag har svarat på en enkät och i de tre största kommunerna ser företagen en försämring, jämfört med resten av landets kommuner.

Sämst till av de tre ligger Göteborg på plats 182 och Malmö på 105. Stockholm halkar ner till en 48:e plats, från plats 22 förra året och här får kommunpolitikerna och tjänstemännen särskilt låga betyg av företagen. Christer Östlund, som arbetar med lokalt företagsklimat på Svenskt Näringslivs, tycker utvecklingen är oroande:

– Det här är tre kommuner som tillsammans har nästan 20 procent av befolkningen och drygt 20 procent av företagen i landet. Det är klart att det ur ett nationellt perspektiv är viktigt att vi har ett bra företagsklimat i de tre största städerna, säger han och fortsätter:  

– Jag hoppas att det här ska bli en väckarklocka och leda till att man jobbar ännu hårdare med företagsfrågor i huvudstaden.

På listan finns också kommuner som tagit rejäla kliv uppåt, bland andra Mariestad och Boden. Skånska Burlöv klättar mer än 100 platser till att rankas som 28:e bäst i landet.

Tommy Hansson driver ett smidesföretag och är ordförande i föreningen Burlövs företagsgrupp. Han tror att förbättringen bottnar i att kommunen sedan ett par år tillbaka har en ny näringslivssamordnare som lyckats bättre med att föra samman företag, kommun och skola.

– Kommunen var välvillig till mycket men tidigare var det ingen som hade den samordnande biten, säger han.