Briljant skådespel i Min Lilla Syster

2:38 min

Filmrecensent Björn Jansson ger bra betyg på Guldpalmenbelönade Dheepan och Min Lilla Syster, där Amy Diamond debuterar på film.

De svenska rollbesättarna, eller castarna, i Sverige förtjänar verkligen en applåd. Jag tycker ofta dom hittar bra unga till de roller som ska besättas.

I Flocken som hade premiär förra veckan var de två unga huvudrollsinnehavarna lysande, och nu i filmen Min Lilla Syster är Rebecka Josephson briljant med ett levande och helt naturligt spel i rollen som lillasystern Stella. Också Amy Deasismont som storasyster Katja med ätstörningar gör det bra. Fler känner henne som sångerskan Amy Diamond.

Min Lilla Syster är vardaglig med en igenkännbar familjs vardagliga lunk och konflikter som exploderar. Storasyster Katja är konståkerska och beundrad och sedd, i alla fall för sin talang på isen. Lillasyster Stella tittar på i skuggan, hon är den som ser hur Katja verkligen mår men får inget säga.

Min Lilla Syster är en bra svensk berörande film, bra skådespel och en handling där även tystnaden och tigandet får tala. Jag ger filmen en fyra i betyg.

Dheepan vann det fina priset Guldpalmen i Cannes i år. Den handlar om tre tamilska flyktingar som kommer till en gangsterstyrd förort i Paris. De tre, två vuxna och ett barn, har sagt att de är en familj för att få stanna, men känner inte varann.

Han, Dheepan, har krigat med de tamilska tigrarna i hemlandet, och är trött på dödandet. Han vill bara sköta sitt nya jobb som fastighetsskötare i den kriminella förorten. Han får jobba med att ta hand om en av de kriminella ledarnas äldre släkting.

Dheepan är en skildring av några invandrares lott i Parisförorten, men det är också en thriller med lång och bra startsträcka. Dheepan är i sin mix av genrers speciell på ett spännande sätt.

Jag ger en fyra till Dheepan.