Stridigheter om ny simhall i Nacka

1:48 min

En konflikt har blossat upp om var Nacka kommuns nya simhall ska ligga. Den nuvarande simhallen vid Saltsjöbadens IP, Näckenbadet har funnits i 45 år och ska ersättas med en ny.

-- I Fisksätra skulle nästan hälften av invånarna få gångavstånd till simhallen. Den skulle ligga nära kollektivtrafiken och det skulle innebära att resten av Nackas befolkning skulle kunna komma dit, säger Yu-Sie Rundkvist Chaou som bor i Nacka och stödjer Fisksätraförslaget.

Nacka kommun planerar nu att bygga en ny simhall vid Näckenbadet i Saltsjöbaden. Men det råder delade meningar om simhallen ska ligga vid Näckenbadet eller i Fisksätra.

Debatten blossar i sociala medier och bland partierna i kommunfullmäktige.

Yu-Sie Rundkvist Chaou bor i området och har samlat in närmare 4.000 namnunderskrifter för att simhallen ska ligga i Fisksätra. Hon och en stark opposition i kommunen menar att besöken hos simhallen skulle bli fler om simhallen låg i det tätbefolkade Fisksätra och det också göra det lättare för dem som inte har fordon.

-- Bilägandet i Fiskätra uppgår ju bara till 23 procent mot 50- till 70 procent i Saltsjöbaden, säger hon.

Oppositionsråd Khashayar Farmanbar (S) är inne på samma linje.

– Många fler, 8000 i Fisksätra, får promenadavstånd till simhallen och det ökar antalet besök och det besöksantalet kommer vi inte i närheten av här vid Näckenbadet, säger Farmanbar.

Prislappen för bygget av simhallen hamnar på närmare 100 miljoner kronor. Kommunstyrelsens ordförande Mats Gerdau (M), säger att det blir billigare om man bygger på samma plats som Näckenbadet och att man utöver det planerar att bygga en ny idrottshall i Fisksätra. Det tar också flera år längre att bygga en ny hall i Fisksätra då det blir mer arbete att utföra från grunden.

-- Bygga om Näckenbadet kostar närmare 95 miljoner kronor och att bygga en ny simhall i Fisksätra kostar 120 miljoner kronor minst och där tar det längre tid att bygga, säger Gerdau.

På måndag avgörs frågan i kommunfullmäktige, endast någon röst skiljer förslagen åt.

Och oppositionsråd Khashayar Farmanbar (S) säger till P4 Stockholm att budgeten för simhallen i Fisksätra kan bli billigare och menar att den kan göras om.