Clownerna sprider skratt i kaoset på Lesbos

2:33 min

Nästa vecka åker Clowner utan gränser tillbaka till den grekiska ön Lesbos dit tiotusentals syriska flyktingar kommer.

Våran partner säger att det är en livsavgörande skillnad för barnen, varje gång vi kommer, säger Jennifer Vidmo från Clowner utan gränser.

Runt 400 000 flyktingar har flytt till Grekland. Bara under augusti kom 33 000 syriska flyktingar till ön Lesbos.

Clowner utan gränser åker alltid ut på förfrågan från en organisation på plats. Organisationen ser till att det finns ett avgränsat ställe där barnen är säkra och kan känna sig trygga - ett avgränsat rum eller en gård.

– Vi hade en turné inplanerad i november men blev uppringa och ombedda att komma tidigare. De vår partner ser är att det inte finns något hopp. Det är hopp som behövs nu för att de människorna ska orka lite till, säger Jennifer Vidmo.

Många av barnen som Clowner utan gränser träffar mår väldigt dåligt. Många har varit med om fruktansvärda och traumatiska händelser.

Ändå är det lätt för artisterna att locka fram barnens leenden och skratt.

– Det handlar om att möta barnen och det känner barnen direkt. Det bara bubblar upp och när barnen börjar skrattar ser vi att deras föräldrar också börjar skratta, säger Jennifer Vidmo och fortsätter:

– Det finns ett jättestort behov av att få lätta på trycket och släppa det jobbiga en liten, liten stund. Det är snarare svårt att få slut på skrattet.