Kampen för Kyrkskolan i Värmdö lönade sig

4:21 min

Efter flera års kamp från föräldrar kom igår beskedet att Kyrkskolan på norra Värmdö får en årskurs 4 och därmed slipper eleverna i årskurs 3 byta skola.

I valet förra året folkomröstade Värmdö kommun om skolorna. Striden gällde då framför allt de små glesbygdsskolorna i kommunen och nu, ett år senare meddelar alltså den alliansstyrda kommunen att man lyssnar till folkomröstningen:

– Vi vill lyssna på våra medborgare och hade en folkomröstning där viljeyttringen var väldigt tydlig. Att medborgarna vill se en Kyrkskola med årskurs F-6. Tanken nu är att vi öppnar upp för en årskurs fyra och gradvis bygger upp till årskurs sex. Det hänger ihop med att vi måste fylla klasser i rätt elevunderlag och att vi måste få dit behöriga pedagoger så att vi kan leva upp till kvalitetskraven, säger Utbildningsnämndens ordförande Mari Bladholm.

Oppositionen välkomnar beslutet men anser beslutet kommer väldigt sent:

– Det är tråkigt att det ska behöva ta tre år för alliansen att komma till den insikt väldigt många av oss hade redan 2012. Man har monterat ner en välfungerande verksamhet och det har kostat mycket pengar helt i onödan. Det har varit en väldigt uppslitande process för både barn och föräldrar, säger Karin Aaseby som är skolpolitisk talesperson för Socialdemokraterna i Värmdö.