Hårt tryck på volontärer

1:48 min

Frivilliga drar ett tungt lass för att ta hand om de flyktingar som passerar Stockholm. Bara mellan måndag och onsdag den här veckan har Migrationsverket i Stockholms län tagit emot 550 asylsökande.
 

I Botkyrka har privatpersoner fixat ett boende åt dem som vill vidare till andra länder.

– Innan det här så undrade jag vad som händer med mänskligheten. Nu tänker jag att folk är helt fantastiska, säger Lucía Ramírez Tuesta.

Lucía Ramírez Tuesta kommer in med kassar fulla av mat och barnmediciner i köket på det vandrarhem i Botkyrka som hon och några kompisar har lyckats fixa. Sedan förra helgen har ett 15-tal flyktingfamiljer fått sovplats, mat, kläder, juridisk hjälp och biljetter till andra städer och länder här på boendet.

De senaste 17 dagarna har 1 950 personer kommit till Migrationsverkets mottagningar i Stockholms län och sökt asyl. Det är nästan lika många som under hela augusti månad.

Veronica Lindstrand Kant, som är regionchef för Migrationsverket berättar att man fortsätter att räkna med ett extra tryck under de närmaste veckorna, och att Migrationsverket har beredskap för det.

– Vi har kunnat ge alla som söker asyl boenden. Vi har kapacitet. Vi har en skyldighet som myndighet att fixa sovplatser. Men det är ett ansträngt läge, det ska jag inte sticka under stol med, säger Veronica Lindstrand Kant.

Men Migrationsverket ordnar bara boenden åt dem som söker asyl och har totalt 560 platser på så kallade ankomstboenden där de kan sova några nätter. Många av flyktingarna vill däremot vidare till andra länder och de som inte vill söka asyl i Sverige får ingen hjälp av Migrationsverket. Det är det som har gjort att bland annat Stockholms moské, Fryshuset och ABF har öppnat sina portar.

För volontärerna Nina och Lucia i Botkyrka är det ohållbart i längden att det nu är frivilligorganisationer som hjälper de flyktingar som vill vidare:

– Folk har visat världens engagemang, men jag vet inte hur länge det kommer att räcka. Det måste finnas en stat vid sidan av som tar sitt ansvar, säger Nina.