133 busslinjer kan drabbas när SL sparar

1:51 min

Tidigare i september i år så presenterade Trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting SL ett förslag på vilka 133 linjer som kan komma att vara med i effektivisering av busslinjer.

Och så här säger Trafikförvaltningens trafikdirektör Sara Catoni på varför det är så många av dessa linjer som är glesbygdslinjer.

– Vi har gjort diverse olika bedömningar, där ibland konsekvensbedömning. Men vår utgångspunkt har varit hur den kvarvarande SL trafiken ser ut i området efter effektiviseringen.

Nedskärningarna kommer att träda i kraft 11 januari nästa år. Bussarna som rullar i centrala Stockholm kommer att skonas av nedskärningarna. Dessa nerskärningar är ett led av att SL:s intäkter inte går hand i hand med kostnaderna dom har.

SL ska spara in totalt 300 miljoner och av dom så hamnar 100 miljoner på själva busstrafiken. Även pendeltågstrafiken och tunnelbanan kommer att påverkas av detta.

En av busslinjerna som kommer att påverkas är buss 765 som kan komma att läggas ner helt och som går från Södertälje Syd till Gärtuna och är en viktig linje för dom som pendlar till medicin företaget Astra Zeneca i just Gärtuna.

Så här säger några av resenärerna på just den linjen.

– Det kommer att bli betydligt krångligare för mig att ta mig till jobbet. Om man nu ska satsa på kollektivtrafiken varför ska man då ta bort det som är så viktigt för oss som bor utanför.

– Det är värdelöst för min del. Den här linje är en bra buss för mig. Den tar mig till jobbet och andra ställen som tar mig till stan.

Fotnot: Beställningen till entreprenörerna går iväg den 11 oktober.