Indiska dansgruppen med läraren Usha Balasundaram i mitten. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
1 av 2
Indiska dansgruppen med läraren Usha Balasundaram i mitten. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
Christer Nygren, verksamhetschef på Kulturskolan i Tensta. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio
2 av 2
Christer Nygren, verksamhetschef på Kulturskolan i Tensta. Foto: Christy Chamy/Sveriges Radio

Söktryck på Kulturskolan efter sänkta avgifter

1:40 min

Kulturskolan har tidigare haft svårt att locka elever, speciellt i Stockholms förorter. Men nu har ansökningarna till skolan mer än fördubblats över hela staden.

I Järva med områden som Rinkeby, Spånga, Tensta, Husby och Kista har eleverna nu ökat med mer än tvåhundra procent.

Och det är de extra tjugofem miljonerna som Kulturskolan fått i extra tillskott av Stockholms stad till sänkta avgifter och fler platser som gett resultat.

Christer Nygren som är platsansvarig för Kulturskolan i Blå huset i Tensta, säger att trösklarna till Kulturskolan har sänkts.

– Vi har nystartat med fyra nya pedagoger, vilket ger en extra skjuts i verksamheten och då märker vi att när vi har varit på Tensta marknad och haft öppna hus så upplever vi som är i huset att det inte är samma tröskel, säger han.

Förutom att antalet elever i Järvaområdet höjts med över tvåhundra procent de första elva dagarna så har också ansökningarna i hela Stockholm mer än fördubblats.

Men för Kulturskolan i Tensta, som varit nedläggningshotad i många år, är det inte bara de lägre avgifterna som bidragit till fler elever.

Nya ämnen har introducerats och verksamheten har anställt flera husvärdar från området för att öka tryggheten. Men även den övriga verksamheten i Blå huset har spelat en stor roll. Vi hör Christer Nygren igen.

– Många deltar i föreningsverksamhet i huset och det får en överspridningseffekt till kulturskolan, säger han.

I danssalen på Kulturskolan hålls nu en kurs i indisk dans.

Sexåriga Mondira Chowdury  lär sig forma händerna till olika figurer. Hon går sin första kurs nu men har velat komma hit länge.

– Jag har dansat länge. Jag tycker om att dansa och gör det på nätterna och på morgonen, säger hon.

Danseleven Josefin Ogne berättar att de lägre avgifterna underlättat.

– När det är billigare så har man fler möjligheter att prova på fler saker.Jag skulle aldrig varit här annars och provat på indisk dans, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista