Sommaren var tung på länets sjukhus. Foto: TT
Sommaren var tung på länets sjukhus. Foto: TT

Krismöte om vården i Stockholm

1:25 min

Socialdemokraterna i landstinget kallar till krismöte om det ansträngda läget i vården i Stockholm. Särskilt läget på Karolinskas akutmottagningar i Solna och i Huddinge.

Vid mötet i dag kommer Läkarföreningen i Stockholm, Vårdförbundet och Kommunal att delta.

– Något behöver göras snabbt, så här kan det inte fortsätta, säger oppositionslandstingsrådet, socialdemokraten Jens Sjöström.

– Just personalfrågorna har tagits på alldeles för lite allvar de senaste åren. Med tanke på att Landstinget har ungefär 44 000 medarbetare behövs det verkligen en strategisk plan för hur personalen ska hanteras, säger Jens Sjöström.

– Jag hoppas dagens möte ska kunna resultera i en åtgärdslista. De fackliga organistationerna har massor med förslag för hur dagens situation ska kunna lösas, säger han till P4 Stockholm.

Men moderata personallandstingsrådet Peter Carpelan avfärdar det hela som ett politiskt utspel.

– Dagens krismöte finns ingen anledning för Alliansen att vara med på , säger han. 

Trots att många vittnat om den kanske besvärligaste sommaren hittills på sjukhusen i Stockholm håller Peter Carpelan inte heller med om att det är så katastrofalt i vården just nu som socialdemokraterna hävdar.

– Vi jobbar sen länge med personalfrågan, och vi kommer att lyckas, säger han. Visserligen har det varit besvärligt i vården inte minst i sommar, men det är ingen jättekris, som socialdemokraterna påstår. Det är bara ett politiskt och populistiskt utspel som inte leder nånstans.

– Nu har vi inlett ett seriöst arbete för att lösa personalsituationen. Det är dock ingenting som kommer gå fort, sånt här tar tid att ordna, men det kommer vi att göra, säger personallandstingsrådet Peter Carpelan till P4 Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista