Södersjukhusets entré. Foto: Henrik Montgomery /Scanpix.
Södersjukhusets entré. Foto: Henrik Montgomery /Scanpix.

Nya köket på Södersjukhuset försenat

"Det har varit svårigheter med lokalerna"
0:46 min

Bra mat är en viktig del i tillfrisknandet. Det är bakgrunden till att Södersjukhuset är på väg att lägga om hela sitt kostsystem. En process som dragit ut på tiden.

-De får en färsk lagad mat. De får en större valfrihet och flexibilitet - kan välja mat och välja när man vill äta, berättar chefläkare Eva Tillman.

Förhoppningen är att det nya kostsystemet med vällagad mat från grunden ska hjälpa sjuka i tillfrisknandet. Många äldre patienter som kommer till sjukhuset för vård är i dag undernärda. Planerna har funnits länge men förverkligandet har försenats.

-Det har varit svårigheter med lokaler. Vi har haft olika lokaler och olika byggprojekt som av olika har stoppat upp, men nu pågår en projektering med tidplanen att det ska vara klart hösten 2017, säger Eva Tillman.

Sjukhusets kalkyler säger att det inte kommer bli dyrare med det nya kostsystemet. Dessutom räknar man med att svinnet ska minska, alltså överbliven mat som kastas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".