Trängsel i tunnelbanan
1 av 2
Trängsel i tunnelbanan. Foto: Per Stahre/Sveriges Radio
Hamaddah Mansour
2 av 2
Hamaddah Mansour i Synskadades Riksförbund. Foto: Johan Rosengren

Säkrare tunnelbana för synskadade en fråga för landstinget

1:20 min

Fem partier i landstinget driver aktivt frågan om att bygga såkallade plattformsväggar i kollektivtrafiken, för att öka tryggheten. Men de stora partierna Moderaterna och Socialdemokraterna är avvaktande.

Bosse Andersson, som sitter i trafiknämnden för Centerpartiet tycker att frågan snarast måste upp till beslut.

–Det blir trängre och trängre på våra stationer har du en plattsformsdörr då står du säkert när tåget kommer. Varje människoliv du kan skona så då finns det egentligen inte nog med pengar som kan svara upp mot det.

Som vi berättade imorse är många synskadade rädda för att åka med tunnelbana och annan kollektivtrafik. En SIFO undersökning visar att fler än 40 procent av medlemmarna i Synskadades Riksförbund aldrig åker ensamma i kollektivtrafiken och Hamaddah Mansour ombudsman i förbundet menar att det är en rättvisefråga:

– Det här kommer att göra tunnelbanesystemet mycket säkrare och tryggare för jättemånga barn och äldre med funktionsnedsättningar.

Men i landstinget råder alltså ännu ingen enighet i frågan, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Folkpartiet, Miljöpartiet, och Vänsterpartiet vill att alla nya stationer och de som idag är mest trängdseldrabbade får sätta upp väggar mellan perronger och spår för att öka tryggheten.

Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna däremot vill invänta en utvärdering av försöken från Åkeshov, som väntas komma före årsskiftet, innan de lyfter frågan.

Det här är trist säger Bosse Andersson från Centerpartiet
– Det är ett problem och jag hoppas verkligen att de stora partierna kommer att prioritera den här frågan

När Citybanan står klar 2017 kommer de två nya stationerna, City och Odenplan, att ha plattformsväggar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista