Hajan Jabar, 20, på Centralstationen i Stockholm. Foto: Shaho Mwany/Sveriges Radio.
Hajan Jabar, 20, på Centralstationen i Stockholm, där hon hjälper döva flyktingar. Foto: Shaho Mwany/Sveriges Radio.

Hon ger döva flyktingar hjälp på teckenspråk

2:11 min

På Centralstationen i Stockholm finns volontären Hajan Jabar på plats för att ta hand om döva flyktingar.

– Ser vi döva flyktingar, så tar vi allt ansvar direkt, eftersom kommunikationen är mycket enklare bland teckenspråkiga. Även om de pratar arabiskt teckenspråk och vi svenskt teckenspråk, så förstår man ändå om man lägger till mycket kroppsspråk och mycket teater, säger Hajan Jabar som är 20 år och själv hörselskadad.

De senaste veckorna har det varje dag kommit hundratals flyktingar till Stockholms Central, och där har både myndigheter och framför allt många volontärer funnits på plats för att ta emot dem och hjälpa dem på olika sätt.

Hajan Jabar är inte utbildad teckentolk, och talar alltså inte heller arabiskt teckenspråk, men hon känner att hon trots det har en viktig roll att fylla.

-- Den största svårigheten är egentligen att de oftast inte kan läsa eller skriva, om de kommer från Mellanöstern och som är uppvuxna som döva. Sedan finns det många vuxendöva, eftersom de blir döva i bomberna och liknande. Men de kan oftast prata lite, och läsa och skriva, oh då kan man ju kommunicera med papper och penna. Men kan man inte göra det så blir det väldigt svårt.

När Migrationsverket får in en döv person som vill söka asyl men har svårt att kommunicera, så erbjuds den möjlighet att åka till Västanviks folkhögskola i Dalarna för att lära sig svenskt teckenspråk. Sedan 2009 när samarbetet inleddes har 72 personer hänvisats till folkhögskolan, säger Migrationsverket till Radio Sweden.

Men på Centralen i Stockholm tycker volontären Hajan Jabar att myndigheterna gör alldeles för lite för de flyktingar som kommer, både hörande och döva, och att mycket ansvar vilar på frivilliga. Samtidigt säger hon att det finns en stor beredskap bland döva i Sverige att ställa upp

-- Vi i Sverige har verkligen en bra teckenspråkskultur. Vi hjälper till väldigt mycket. Det finns en stark solidaritet mellan döva här. Så om man ser döva flyktingar så tar vi ansvaret direkt, säger Hajan Jabar, volontär på Centralstationen i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista