Södermalmssskolan
Södermalmssskolan. Foto: Nadya Norton/ Sveriges Radio

Mobilförbud stoppade stök på skola

Tydliga mobilregler gav studiero på stökig skola
1:20 min

Vi matas ofta med nyheter om stökiga skolor och brist på studiero. Men i Stockholm finns det flera bevis på motsatsen. På Södermalmsskolan gav mobilförbud ett oväntat gott resultat.

Marie Nilsson idrotts- och engelska lärare på Södermalmsskolan vid Mariatorget i Stockholm berättar att man infört flera ordningsregler för skolan, men allra tydligast resultat för att få studiero var när man förbjöd mobiler på lektionerna.

– Det viktigaste har varit det här att de lämnar in sina mobiltelefoner före lektionen och sedan får tillbaka den när lektionen är slut. 

Imorse berättade vi om Visättraskolan i Huddinge som genom att bland annat dela upp raster och fokusera på barnens styrkor istället för på deras svagheter, fått barnen att prestera bättre.

På Södermalmsskolan upplevde många elever att skolan var stökig, så vid terminstarten sattes en tydlig handlingsplan upp för hela skolan. Bland annat får ska alla samlas vid dörren innan lektionen börjar och alla telefoner samlas in varje lektion. Lola som är elev på skolan märks en tydlig skillnad.

– I början var jag lite orolig för det är en trygghet att ha telefonen och så gillar jag att lyssna på musik när jag pluggar, men sedan när man lämnar ifrån sig dom har det blivit lugnare och då kan man också arbeta bättre.

Nu gäller det att hålla i arbetet säger läraren Marie Nilsson.
– Nu måste vi utveckla reglerna och se till att de sitter hos lärare, personal och elever. Det är nog ett ständigt arbete, det kommer nog alltid pågå tror jag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".