Grammofonen i P5 STHLM. Foto: Sveriges Radio.
Grammofonen i P5 STHLM. Foto: Sveriges Radio.
P5 STHLM

Grammofonen ordnar hiphop-fest i Hässelby

3:36 min

Musikkollektivet Grammofonen vill ta makten över sina egna berättelser och ordnar en gratisspelning i Hässelby Gård i västra Stockholm.

– Vi är så vana att någon annan sätter ord på vår historia och inte lyssnar på våra berättelser. Men på det här sättet tar vi makten över våra berättelser och de ord som vi har inom oss, säger David Quintanilla.

Idén till Grammofonen kom när det saknades en plats i Hässelby för att skapa musik. De ordnade en studio och började genast växa.

Idag har Grammofonen även en fritidsgård.

– Vi brinner för skapandet och för konstformen inom musiken. Vi har hittat en plattform där folk vill göra samma sak. Det stärker både individen och kollektivet.

– Den känslan är mäktig, säger Ali Khamis. Att skapa någonting från noll. Det här är liksom ett språngbräde utanför musiken också.

På fredagen håller Grammofonen en gratis spelning i lokalene Prisma i Hässelby Gård. Med spelningen vill Grammofonen inspirera fler ungdomar i Hässelby-Vällingby att våga uttrycka sig.

– Det är en spelning där vi vill visa vad vi har gjort. Det kommer talanger från hela Västerort och är en hiphop-fest för folket, säger Evan Alsaleem 

Varför vill ni göra det här?

– Det saknas i orten. Det är inga spelningar där så vi skapar det själva, säger Tobbe Blom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista