Lotta Edholm (FP) vill att hyreshöjningen stoppas (arkivbild). Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio
Lotta Edholm (FP) vill att hyreshöjningen stoppas (arkivbild). Foto: Johanna Sjöqvist Harland/Sveriges Radio

Hyreshöjning hotar Kristinehovs malmgård

1:26 min

Kristinehovs malmgård på Södermalm har ställt in sina hyresbetalningar. Det här är den andra kulturgården som på kort tid fått ekonomiska problem efter att det kommunägda fastighetsbolaget Stadsholmen höjt hyrorna.

Lotta Edholm, oppositionsborgarråd för Folkpartiet, tycker att Stockholms stad snabbt måste hitta en lösning för att rädda gårdarna.

-Det viktigaste man skulle kunna göra nu är att få till ett moratorium för hyreshöjningar - att man säger okej, vi höjer inte hyrorna nu. Vi väntar med det. Och sen så tillsätter man en förhandlingsman mellan de här kulturföreningarna och Stockholms stad, säger Lotta Edholm.

Det är föreningsverksamhet av alla de slag som bedrivs på Kristinehovs malmgård. När nu Stadsholmen, som äger huset är i hyreshöjartagen, så har föreningarna hamnat i ett besvärligt läge. På sikt kan det äventyra stockholmarnas tillträde till lokalerna.

-Det här gårdarna är en del av Stockholms gemensamma kulturarv och en förutsättning för att de ska kunna leva och att människor ska kunna besöka de här fantastiska kulturmiljöerna, det är ju att det finns ett föreningsliv där.

Nyligen hamnade en annan kulturgård i samma situation, nämligen Jakobsbergs herrgård i Bredäng.   Lotta Edholm tycker läget är så akut att man inte kan invänta vare sig kommunbudgeten eller den hyresutredning som pågår. Hon är inte främmande för att flytta ägandet till någon annan del av Stockholms stads organisation.

-Det är ju någonting som är fel när man säger att nu ska vi ha marknadshyror till verksamheter som inte är affärsmässigt drivna redan från början. Jag tror att det kan hända att man behöver se över om man skulle föra över de här gårdarna till någon annan del av Stockholms stad än under bostadsbolagen där de ligger i dag, säger Lotta Edholm.

Vi har utan resultat sökt Stadsholmens ordförande, Vänsterpartiets Ann-Margreth Livh för en kommentar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista