Bostadshus i Stockholm. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Hyreshöjningar tvingar hyresgäster att flytta. Foto: Hasse Holmberg/TT.

Renovering kan tvinga bort hyresgäster

2:12 min

Hyresgäster hos bostadsbolaget Signalisten i norra Solna går nu ut i protest. Hyreshusen ska rustas upp och få kraftiga hyreshöjningar.

P-O Brogren, ordförande i Solna hyresgästförening, säger att de boende kommer att tvingas att flytta.

Hyresgästerna hos Signalisten i norra Solna ska ikväll hålla en manifestation utanför kommunhuset i Solna. Bostadsföretaget Signalisten planerar nu att stamrenovera runt 350 lägenheter i Ritorp och sedan cirka 650 lägenheter i Bagartorp. Rören i husen ska bytas ut men man ska också byta ut köken och badrummen.

– Hyresgästerna tvingas bort för att det är så höga hyreskrav. Och man kommer att slänga ut helt funktionella kök som man inte behöver rustas upp, säger P-O Brogren, ordförande i Solna hyresgästförening.

Hyresgästföreningen anser inte att man behöver rusta upp köken. En trerumslägenhet har i dag en hyra på närmare 5.600 kronor och med den nya höjningen blir det 9.200 kronor. I ett av husen som nu fått stamrenovering har många hyresgäster fått flytta ut, säger P-O Brogren ordförande i Solna hyresgästförening.

- Det är alltså 85 procent av de boende som inte flyttar tillbaka. Det är en ren folkfördrivning. De äldre har ju ingen möjlighet att tjäna ihop de här pengarna, säger han.

P-O Brogren tycker att Signalisten ska lägga om planerna och menar att hyresgästerna i stället själva ska få välja om de vill ha nya kök eller bara byte av rör och på så sätt sätts hyran efter det. Men Signalistens VD Catarina Johansson Nyman säger att husen är så gamla och renoveringarna är så omfattande och att det inte går att välja i flera nivåer.

- Det är 50-talshus med uttjänsta tekniska system. Stamlägena ligger så till att vi måste göra om både kök och badrum .

Men hyresgäster tvingas flytta vad har du att säga om det?

- Vi erbjuder hyresgästerna att byta till en mindre lägenhet. Och innan renoveringen har det varit väldigt låga hyror. Och beroende på att det är så låga hyresnivåer så blir det naturligtvis högre hyreshöjningar i procent.

I den inledande versionen förekom felaktiga faktauppgifter, dessa är korrigerade i denna version.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista