Foto: Berit Roald/NTB
Foto: Berit Roald/NTB

Skatten höjs i Stockholm

1:33 min

Skatten i Stockholm kommer att höjas med 22 öre nästa år. Pengarna som kommer in, drygt en halv miljard kronor, ska användas för att höja kvalitén i skolan.

– Vi ser att skolan ligger efter på vissa områden. Vi behöver anställa fler lärare, vi behöver öka på bemanningen, vi behöver få in fler förskollärare i förskolan, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Vad förväntar du dig av de här pengarna?

– Jag förväntar mig på sikt ett bättre resultat från skolorna i Stockholm.

Skatten höjs med 22 öre vilket innebär att det kommer in ytterligare drygt en halv miljard kronor till staden, men att skatten höjs innebär även att det blir mindre kvar i hushållens kassor.

– Tjänar du 30 000 kronor i månaden så får du betala 50 kronor mer i skatt. Det går till att det blir bättre för alla barn i skolan.

Men det är ju inte bara ni som höjer skatten kommande år?

– Nej, det är ju också så att det finns en regeringsbudget, men det handlar om sänkt jobbskatteavdrag och det är för de som tjänar över 50 000 kronor i månaden.

Det här innebär att skatten höjts med 57 öre sedan maktskiftet i fjol och ligger mycket nära de krav som samarbetsparterna Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade innan det senaste valet

– Vi är rungande överens om att vi måste säkerställa ett Stockholm för alla och det börjar i skolan.

Men du har ju tidigare haft en tämligen återhållsam inställning när det gäller skattehöjningar?

– Ja självklart, men jag tog över ett Stockholm som behöver satsa mycket mycket mer på skolan.

Ser du fler skattehöjningar under den här mandatperioden?

– I dagsläget så ser jag inga behov av det, säger Karin Wanngård (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista