Patric Nilsson på UD:s konsulära byrå angående skärpta regler om hjälp till svenskar i nöd utomlands.
Patric Nilsson på UD:s konsulära byrå angående skärpta regler om hjälp till svenskar i nöd utomlands. Foto: Foto: Maja Suslin/TT

Förlängd semester kan sluta i fängelse

5:01 min

Många svenskar vet inte att det är straffbart att stanna längre än en månad i Thailand. Kan de inte betala böterna får de sitta i fängelse berättar Patric Nilsson på Utrikesdepartementet. 

Patric Nilsson som är departementssekreterare på Utrikesdepartementet berättar varför han tror att detta drabbat allt fler svenskar:

– För att resa till Thailand behöver du inte söka visum i förväg, utan det får du på ditresan. Och det här är på gott och ont tror jag, säger Patric och förklarar vidare.

– Har du varit tvungen att söka så har du förmodligen mer koll på när det går ut. Men när det fungerar på det här sättet så kanske du inte tänker på det på samma sätt utan blir varse om det först när du stoppas vid din utresa. Det kallas för overstay och är straffbart med böter. Kan du inte betala din böter då hamnar du i Thailändskt fängelse och får, så att säga, sitta av din bot där.

Hur ser det ut i ett Thailändsk fängelse då?

– Ja, jag skulle inte vilja sitta där, det kan jag säga! 

Inte nog med det. Har du stannat för länge i Thailand så straffas du dessutom med en så kallad "spärr" - du får inte resa tillbaka på en tid.

– Har du stannat en månad för länge så får du inte resa tillbaka på ett år och stannar du ett helt år, ja då får du inte besöka Thailand igen förrän efter tre år, berättar Patric. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista