Ingång till barnakuten på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Henrik Montgomery /Scanpix.
Vårdsökande hänvisas till Astrid Lindgrens barnsjukhus klockan 20-08. Foto: Henrik Montgomery /TT

Personalkris stänger barnakuten

1:29 min

Sjuksköterskebristen på Karolinska universitetssjukhuset är så stor att ledningen stänger barnakuten på Huddinge sjukhus nattetid.

Krisen tvingar cheferna att omfördela personalen och åtgärden kommer att gälla åtminstone fram till årsskiftet, rapporterar DN.

– Vi dirigerar om barnpatienter som inte har högsta medicinska prioritet mellan klockan 20 och klockan 08. På så sätt behöver vi mindre personal på akuten på Huddinge samtidigt som Astrid Lindgren hjälper till med bemanningen. Det är nödvändigt för att hela Karolinska ska klara sitt uppdrag, säger Svante Norgren, divisionschef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Enligt Liv Andersson, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på akutdivisionen på Huddinge sjukhus, är läget förtvivlat.

– Långsiktigt måste man agera på annat sätt. Vid horisonten ser jag att vi inte har någon akutmottagning. Hur ska vi hinna jobba när en tredjedel av personalen fattas? Så har det varit sedan i våras, säger hon till tidningen.

Stängningen gäller från fredagen och vårdsökande hänvisas till Astrid Lindgrens barnsjukhus klockan 20-08.

Sjukhuset uppger dock att man fortfarande kommer att ta hand om svårt sjuka och skadade barn som kommer in akut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista