P15 Hammarby Foto: Patric Ljunggren / Sveriges Radio
Foto: Patric Ljunggren / Sveriges Radio

Hammarby Fotboll kämpar för kvinnorna i ny kampanj

1:30 min

Hammarby Fotboll ställer nu upp i en kampanj för kvinnors rättigheter. Tillsamman med FN:s kvinnoorgan UN Women ska klubben med kampanjen He for she bekämpa diskriminerande attityder mot kvinnor.

– Det här handlar ju inte bara om att man själv inte ska slå eller trakassera. Utan tanken är att vi män måste ta ett större ansvar och också påverka attityder. Och säga i från när andra män har destruktiva beteendemönster och attityder mot kvinnor, säger Henrik Kindlund vd för Hammarby Fotboll.

Hammarby Fotboll går nu med i kampanjen "He for she" tillsammans med UN Women. Klubben ska stå upp för kvinnors rättigheter och utbilda spelare och tränare om diskriminerande attityder mot kvinnorna.
2 000 spelare och 400 tränare ska få utbildning. Det här är ett ytterligare steg i Hammarbys värdegrundsarbete. Och Johan Kindlund säger att det är viktigt att fotbollsspelarna blir förebilder i den frågan. Klubbens 2 000 fotbollspelare är mellan 5 till 19 år. Och man vill på ett tidigt stadium få bort matchokulturen från omklädningsrum och fotbollsplaner.

– Många av fotbollsspelarna är i vår verksamhet i 15 år. Idag finns det negativa attityder inom fotbollen och samhället och det måste vi påverka, säger han.

Hela klubben får utbildning och bland annat så ska tränarna  gripa in när hat och könsord förekommer på fotbollsplanen. Johan Kindlund hoppas också att hatorden ska försvinna från läktarna. Petra Engberg, organisationssekreterare UN Women Sverige, säger att det är viktigt att männen är med och agerar och man hoppas nu att samarbetet ska ge resultat.

–Visionen är att det ska bli en jämställt samhälle, fritt från våld mot kvinnor och flickor, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista