Läraren Nina Eneris. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio
Läraren Nina Eneris. Foto: Mariela Quintana Melin/Sveriges Radio

Huddingeskolor får inte vara på biblioteken

1:32 min

Trots att lagen kräver det så saknar många skolor bibliotek. I Huddinge har kommun- och fritidsnämnden tröttnat på att skolorna använder sig av de vanliga biblioteken och kräver nu överenskommelse med skolorna. Det har rört upp känslor hos lärare.

– Jag förstår det bara inte. Varför kan vi inte få vara där? Det handlar om kanske en halvtimme i månaden, säger läraren Nina Eneris.

Hon är lågstadielärare på Tomtbergaskolan i Huddinge. Skolan är en av många som i dag saknar ett eget bibliotek. På andra sidan vägen ligger Huddinges stora huvudbibliotek. Dit brukade hon förut gå med sina elever ungefär en gång i månaden. Både för att låna böcker, men också för att eleverna skulle lära sig hur man uppför sig på ett bibliotek.

Sedan den 1 januari i år kan de inte komma hit för att låna böcker. Kultur- och fritidsnämnden har tagit ett beslut om att de skolor som vill använda sig av biblioteken på det sättet måste ha speciella samarbetsavtal.

– Vi vill tänka igenom syfte och vad man vill åstadkomma vid samarbeten mellan folkbibliotek och skola, säger Nick Jones som chef för Huddinges alla bibliotek. 

– Mycket handlar om att det är så skilda uppdrag mellan skolbibliotek och folkbibliotek. Vi förutsätter att alla skolor har skolbibliotek som jobbar med skolans styrning. Så det var ett försök att få lite struktur i hur vi samarbetar, säger Nick Jones som är bibliotekschef, fortsätter han.

Nick Jones tycker att det är viktigt att poängtera att det är fritid man ägnar sig åt på de vanliga biblioteken. Han menar att de tydligare riktlinjerna för hur biblioteken och skolorna ska samarbeta är ett sätt att se till att alla elever får en likvärdig service av biblioteken. Och hittills har 45 samarbeten påbörjats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista