Barn i Sigtuna pärlar för nytt världsrekord

5:11 min

Med hjälp av 1 618 000 plastpärlor ska Väringaskolan i Sigtuna slå världsrekord i pärlplatta.

– Det är en stor utmaning med all samordning som krävs i det här projektet. Hur vi ska samla alla plattor som är klara eller är halvfärdiga, säger Marjan Nourzad som är rektor på Väringaskolan.

Det handlar om att slå nuvarande Guinnessrekordet på 36 kvadratmeter. De 220 barnen sitter i olika klassrum på eftermiddagarna och lägger pärlplattor på löpande band. Eller "pärlar" som man säger på skolan.

Ella går i 2:a klass och hon har lagt tio pärlplattor men tycker att det är svårt när en pärlplatta innehåller många olika färger:

– Det blir komplicerat när man ska lägga pärlor som ska föreställa mark. Det är mycket lättare att lägga någons enfärgade jacka.

Det är många små pärlplattor som ska bilda en enda stor och motivet är ett foto som tagits på barnen utanför stadshuset i Sigtuna. Målet är en 42 kvadratmeter stor pärlplatta och då är världsrekordet hemma.

Gustaf går i 2:a klass på och han är 99,9 procent säker på att Väringaskolan sätter nytt världsrekord:

– Det enda som kan gå fel är om någon glömmer att lägga en pärla och så ser kontrollanterna det.

Den första december kommer personal från Guinnessrekorden till Sigtuna för att kontrollera och rektorn på Väringaskolan, Marjan Nourzad tror på rekord men säger att det finns fler syften med det här projektet:

– Det har skapats en otrolig "vi-känsla" på skolan under det här arbetet. Barn, föräldrar, elever, kökspersonal och vaktmästare. Alla är med!