En bild från 2013 som visar medlemmar av "Tunisian national dialogue quartet". Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.
1 av 2
En bild från 2013 som visar medlemmar av "Tunisian national dialogue quartet". Foto: Fethi Belaid/AFP/Getty Images.
Människor protesterar i Tunis efter mordet på politikern Mohammad al-Brahmi. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.
2 av 2
Oroligheter i Tunisien efter mordet på en av oppositionsledarna. Foto: Hassene Dridi/Scanpix.

Nobels fredspris till Tunisien

1:45 min

Nobels fredspris 2015 tilldelades i dag den "nationella dialogkvartetten" i Tunisien, för deras insatser under den så kallade Jasminrevolutionen.

Läs Ekots direktrapportering från Olso.

Nobels fredspris tilldelas en "nationell dialogkvartett" för arbetet med att införa demokrati i landet efter Jasminrevolutionen i Tunisien 2011,

"Kvartetten banade väg för en fredlig dialog mellan medborgare, partier och myndigheter och hjälpte till att hitta konsensusbaserade lösningar", skriver den norska Nobelkommittén i sin motivering.

I kvartetten ingår fackföreningen Tunisian General Labour Union (UGTT), arbetsgivarorganisationen Tunisian Confederation of Industry, Trade and Handicrafts (UTICA), människorättsorganisationen Tunisian Human Rights League (LDTH) och den nationella advokatföreningen Tunisian Order of Lawyers.

– Det är denna kvartett, inte de fyra organisationerna var för sig, som får årets fredspris, säger Nobelkommitténs Kaci Kullmann Five enligt NTB

"Mer än något annat, så är syftet med priset att uppmuntra det tunisiska folket, som trots stora utmaningar har lagt grunden för ett nationellt broderskap som kommittén hoppas ska fungera som ett föregångsexempel", avslutar den sin motivering.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista