Rinkeby torg
Kulturförvaltningen är en av de förvaltningar som flyttade ut för ett år sedan. Foto: Fredrik Persson

Flera fördelar med Kulturförvaltningens flytt

"Här bor många vi har i uppdrag att nå"
0:50 min

Flytten av kommunala förvaltningar och bolag till Stockholms förorter har avstannat. Men Kulturförvaltningen som flyttade till Rinkeby för ett år sedan ser flera fördelar.

Det var den tidigare borgerliga majoriteten som tog beslutet om att flytta ut verksamheterna från city till för att skapa arbeten i exempelvis Skärholmen och Tensta.

En av förvaltningarna som har flyttat ut är Kulturförvaltningen som sedan ett år finns i Rinkeby i västra Stockholm.

Inga Lundén tillförordnad kulturdirektör i Stockholms Stad, säger att flytten är bra på det sättet att man inte alltid utgår från Stockholms innerstad och tror att det är hela världen.

– Nu vistas och arbetar vi i ett område där det bor många som vi har i uppdrag att nå och är till för, säger hon. En annan fördel är att kontoret är mer effektivt utformat och förbättrar samarbetet mellan förvaltningens olika delar.

Nackdelarna är att förvaltningen nu finns i ena änden av staden och ändå ska bedriva verksamhet i alla delar av Stockholm.

– Exempelvis blir det långa resvägar för de som arbetar med våra bibliotek och med Kulturskolan. Dessutom har vi fått rekryteringsproblem efter flytten. Särskilt vad gäller tjänster där det inte spelar så stor roll var arbetet utförs, exempelvis ekonomer och controllers. De tycks välja liknande tjänster som ligger mer centralt.

Vad tycker du om att flytten av förvaltningar har avstannat?

– Jag tror att det är bra med en översyn och att en utvärdering behövs innan fler flyttar av förvaltningar och bolag genomförs.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".