Två unga tjejer blev misshandlade av högerextrema män när de stod upp för tiggare. Foto: Tor Johnsson/TT
Två unga tjejer blev misshandlade av högerextrema män när de stod upp för tiggare. Foto: Tor Johnsson/TT

Stod upp för tiggare - blev misshandlad

2:40 min

Två unga kvinnor hindra högerextrema män från att trakassera tiggare. Då vände sig männen mot tjejerna och misshandlade dem med knuffar och sparkar.

Två män greps av polis misstänkta för misshandeln natten mellan fredag och lördag. Det rör sig om en företrädare för den högerextrema organisationen Nordisk Ungdom och en av organisationens aktivister. 

Männen gav sig på sovande tiggare i en tunnel vid Slussen, något som två unga tjejer uppmärksammade. En av dem valde att berätta om händelsen i P5 STHLM.

– Vi hörde och såg hur männen gav sig på tiggarna. Sparkade på dem och skrek. Vi sprang fram och ifrågasatte vad de höll på med och sa till dem att sluta.

Männen vände då sin uppmärksamhet mot tjejerna istället.

-– De blev arga och gav sig på oss istället. Först skrek de och försökte få bort oss. När vi skrek tillbaka blev vi nedknuffade på marken och sparkade.

Den unga kvinnan berättar att hon tycker att det är en självklarhet att hjälpa medmänniskor i nöd, men att hon nu i efterhand är orolig för hur vårt samhälle ser ut.

- Jag blir orolig för att alla tycker att jag var så modig och att det blir en så stor grej. Det ska inte anses vara något hjältemodigt att hjälpa andra.

Ärendet utreds som misshandel med hatbrottsmotiv. Männen, som inte tidigare dömts för något allvarligare brott, släpptes senare under lördagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista