Anna Starbrink, sjukvårdslandstingsråd fp
Anna Starbrink, folkpartistiskt sjukvårdslandstingsråd i Stockholm. Foto: Björn Lindberg/ Sveriges Radio

FP: Patienter med anorexia ska ha en vårdkontakt

"Patienten behöver få en ansvarig vårdkontakt"
0:32 min

Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet föreslår att patienter får en fast vårdkontakt för att hjälpa patienter som vårdas för ätstörningar.

Antalet patienter som vårdas för ätstörningar på Stockholms ätstörningsklinik har ökat dramatiskt de senaste åren. Nu vårdas 2 300 patienter på kliniken och de har 30 nya sökanden varje vecka.

– Jag tror väldigt mycket på att stärka samordningen kring patienten så att vården hjälper till och hittar lösningar istället för att patienten själv ska söka sig fram i systemet, säger Anna Starbrink (FP), som är Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting,

Vad innebär det konkret?

– Det är inte bra att en patient blir utskriven från sjukhuset och hänvisas till en ätstörningsvård som inte är beredd att ta emot för att patienten är för sjuk.

– Det borde läkarna prata om, det ska inte patienten ta ansvar för att organisera. Patienten behöver få en patientansvarig vårdkontakt, i det här fallet en läkare, säger Anna Starbrink (FP).


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".