Botkyrka
Botkyrka kommun. Foto Lars Pehrsson/TT

Kostnaden för vandrarhem har fördubblats i Botkyrka

1:55 min

På bara fyra år har Botkyrkas kostnader för hotell och vandrarhem till bostadslösa kommuninvånare fördubblats.


Vi kanske måste bli mindre generösa, säger Greta Lund Jonsson, chef för ekonomiskt bistånd. Men orsakerna till den stora ökningen kan vara flera.

– Man är helt utan bostad, men också helt utan inkomster. Och är man utan inkomster är det svårt att konkurrera, eftersom det är hyresvärdarnas marknad. De har ju rätt att välja vem de vill ha som boende hos sig.

Greta Lund Jonsson tillägger att andrahandsmarknaden har så dyra hyror att många nog inte klarar det.

Förra året fick 307 bostadslösa hushåll i Botkyrka ekonomisk hjälp för att bo på vandrarhem eller hotell. Hittills i år har 297 hushåll sökt hjälp. 

P4 Stockholm har tittat på hur stora utgifter sex av de större kommunerna i länet har för sådana boenden. Kommunerna som vi har tittat på är Stockholm, Solna, Haninge, Huddinge, Botkyrka och Södertälje. Tillsammans betalade de över 105 miljoner kronor förra året. Det är dubbelt så mycket pengar som för fem år sedan.

Så gott som hela ökningen står Stockholm och Botkyrka för. I Botkyrka har kostnaderna gått från 10 miljoner år 2010, till 20 miljoner förra året.

Greta Lund Jonsson tror inte att siffrorna kommer att bli lika höga i år. Bland annat för att man nu håller på med en upphandling, men också för att handläggarna aktivt letar efter billigare husrum.

Förutom den tuffa bostadsmarknaden tror Greta Lund Jonsson att Botkyrka kan ha varit mer generösa än andra kommuner när de har beviljat pengar för vandrarhem. Och kanske behöver Botkyrka nu bli mindre generösa när de beviljar hjälp.

– Till viss del kanske vi behöver vara det. Men prövningen är individuell. Socialtjänsten är ingen bostadsförmedling. Så har man egna inkomster och har förmågan att söka eget boende, eller har vänner, bekanta och släktingar som kan erbjuda boende så bör vi nog hänvisa dit, säger Greta Lund Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista