Renoverat hus i Husby. Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio
Renoveringen av hus runt Järva har drivit upp hyrorna och gör det svårt för invånarna att skaffa sig större lägenheter, enligt kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Foto Peter Johansson/Sveriges Radio

Vad är egentligen Feministisk stadsplanering?

"Det är på tiden att kvinnorna får en plats"
1:21 min

Husby kommer att bli Stockholms första centrum med feministisk stadsplanering, men begreppet är klurigt. För arkitekterna handlar det bland annat om att flytta ut hemmet på stan. 

Elin Strand, arkitekt och lärare på KTH är en av dom som är inblandade i projektet med att göra om centrumet och förklarar här vad hon menar med begreppet Feministisk stadsplanering.

– Jag tycker främst det handlar om vilka kvaliteter man kan komma åt. Inte minst om man tittar på miljonsprogramsområden, där Husby är ett intressant exempel. Där är det hög arbetslöshet. Många människor är hemma och det är ett jättestort problem att ungdomar och barn inte ser sina föräldrar gå till arbetet. De har inga förebilder, säger Elin Strand.

– Som arkitekt tycker jag att man ska flytta ut tvättstugor, kök, bibliotek och vävstugor där kvinnor kan styra och bjuda in männen och barnen. Ha andra typer av offentliga rum så man ser varandra.

Men bilden av vad en feministisk stadsplanering är, är inte helt glasklar. Så här sa några stockholmare som vår reporter träffade idag.

– Jag tänker väl att man planerar utifrån ett feministiskt perspektiv. utifrån ett kvinnligt perspektiv och förhoppningsvis får de som bor där tycka till.

– Jag tycker det är intressant, dags att vakna. Kvinnor behöver en plats i livet. Det är bra för dem som bor där att se att det finns jämställdhet mellan killar och tjejer.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".