Katarina Taikons liv och politiska kamp skildras i filmen "Taikon". Bild: Björn Langhammer
1 av 2
Katarina Taikons liv och politiska kamp skildras i filmen "Taikon". Bild: Björn Langhammer
Gita Nabawi, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad. Foto: Simon Sarnecki, SR
2 av 2
Gita Nabawi gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholms stad är en av iniativtagarna bakom det nya priset. Foto: Simon Sarnecki, SR

Taikon hyllas med nytt aktivist-pris

1:45 min

Stockholms stad instiftar ett nytt pris till minne av Katarina Taikon på 100 000 kronor. Priset ska uppmärksamma aktivister som verkar i Taikons anda.

Medborgarrättsaktivisten och författaren Katarina Taikon har fått förnyad uppmärksamhet genom en aktuell dokumentärfilm om hennes liv och hennes kamp för romernas rättigheter i Sverige.

Det är Feministiskt Initiativ som baxat igenom förslaget i stadshuset.

– Jag tror att i vår tid så är det väldigt viktigt med människor som kan inspirera och engagera oss att faktiskt på ett personligt plan ta ansvar för mänskliga rättigheter. Därför är det här priset ett viktigt led i det arbetet.  På samma sätt som Katarina Taikon tog ett personligt ansvar, hon var en människorättsaktivist så vi vill att det här engagemanget ska premieras, säger Gita Nabawi (Fi).

Den rödgrön-rosa majoriteten som styr Stockholm presenterar sin budget under onsdagen. Det blir första gången som den kommer att innehålla ett pris som uttryckligen ska gå till en människorättsaktivist. Priset kommer att delas ut av ett nyinstiftat "råd för mänskliga rättigheter" bestående av både politiker och människorättsaktivister och tanken är att priset ska delas ut årligen från och med nästa år. Jag frågar Gita Nabawi vilken typ av aktivism som skulle kunna vara en kandidat till priset.

– Några aktivister som inspirerat mig som befinner sig i vår tid här och nu är de personer som står bara ett stenkast härifrån på centralen och tar emot alla människorna som kommer och ser till att man får ett värdigt mottagande. Den typen av personer skulle jag vilja premiera om jag fick möjligheten.

Du nämner att vi befinner oss i en ganska akut flyktingkris i Stockholm och stora delar av landet. Finns det inte lite mer akuta insatser vi behöver göra, än att ge ut ett symboliskt pris?

– Absolut. Det ena utesluter inte det andra. Ett pris är ett sätt att uppmuntra folk att fortsätta jobba aktivistiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista