Skärholmens koloniträdgård
Vår reporter hade svårt att hitta rätt i jakten på den stinkande surkålen i Skärholmens koloniträdgård. Foto: Anders Hildemar Ohlsson/ SR

Surkålsmysteriet fortsätter

"Koloniträdgården har blivit en svartdeponi"
3:52 min

Ännu är det oklart vem som dumpade surkålen på koloniområdet i Skärholmen, men företagsamma koloniägare har använt surkålen som gödning och doften sprider sig nu vida kring.

Mysteriet med surkålen som dumpats vid i ett koloniområde i Skärholmen har fått många av våra lyssnare att höra av sig. 

Bosse Petterson har en lott på just detta koloniområde i Skärholmen och berättar om när han upptäckte surkålen.

- Det var en morgon här i förra veckan och det låg sju åtta tunnor med lite surkål bredvid. Jag skulle tro att det var 400 till 500 kilo surkål som låg i tunnor med lakvatten. Sedan kom parkfövaltningskillen och skulle fota av eländet, så sa han att det var farliga grejor, men sedan kunde vi snabbt se att det var surkål.

Nu har koloniägarna lagt surkålen i komposten. Ännu är det inte klart vem som har slängt surkålen på koloniområdet.

–Det är svartdeponi, sedan några dagar ligger byggsopor här också. Den är det asbest i så den måste en saneringsfirma komma hit och ta bort den. Det är små skuttfirmor som inte vill betala för att lämna avfallet på en avfallshantering utan istället dumpar sina grejor här.

Men frågan om var surkålen kommer ifrån är alltså ännu olöst.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".