Dagisgrupp med reflexvästar på promenad bland höstlöven. Foto Jonas Ekströmer /TT.
När Annethe Magnusson började arbeta i förskolan 1983 var de tre vuxna som hade hand om 12 barn. Foto: Jonas Ekströmer /TT.

Sjukskrivningarna ökar på Huddinges förskolor

2:01 min

För många barn, för mycket administrativt arbete och för lite personal. På bara två år har sjukskrivningarna bland personalen på Huddinges förskolor ökat från 7,7 till 10 procent.

– En bra dag mår man väl hyfsat okej efter jobbet, berättar barnskötaren Alexander Lövkvist Trapp som jobbar i Huddinge.

– Man kommer hem, man orkar äta mat och man umgås en stund med familjen. Sedan går man och lägger sig för att man ska orka gå upp nästa dag och bara köra, fortsätter han.

Alexander Lövkvist Trapp är inte ensam om att känna sig slut efter en arbetsdag på förskolan. På bara två år har förskolepersonalens sjukfrånvaro ökat från 7,7 till 10 procent i Huddinge.

Madeleine Johansson som är facklig företrädare för Kommunal berättar att många medlemmar hör av sig till henne om att de mår dåligt av den stressade situationen, där allt mer tid går åt till administrativa uppgifter istället för att vara med barnen.

I ett brev uppmanar facket därför politikerna att ta tag i situationen.

– Vi är oroliga, folk mår sämre och sämre, säger Madeleine Johansson.

Framförallt är det de stora barngrupperna som är problemet, menar både hon och Alexander Lövkvist Trapp.

– Därför behövs det ett politiskt beslut om att göra barngrupperna mindre, säger Madeleine Johansson.

Barngrupperna i Huddinges förskolor har under de senaste tio åren blivit större, medan de i hela länet blivit mindre. I dag går det i genomsnitt 17,4 barn per avdelning i Huddinge. I hela länet är det 16,5.

Karl Henriksson (KD), som är kommunalråd för förskolan, säger att han är väl insatt i hur det ser ut och att det främsta politiska målet är att göra grupperna mindre och att minska sjukfrånvaron.

– Vi har två saker som det hela hänger på. Vi måste se till att rekrytera fler förskollärare och bygga fler förskolor. Och under det här året öppnar vi 20 nya avdelningar i den kommunala verksamheten, säger Karl Henriksson som tror att situationen kommer se bättre ut redan i vår.

Men Annethe Magnusson, som har arbetat över 30 år inom barnomsorgen, tror inte att fler utbildade förskollärare kommer att minska stressen. Inte heller tror hon att 20 nya avdelningar räcker när Huddinge växer och fler barnfamiljer flyttar in.

– Stressen minskar ju inte för att man är förskollärare. Det är ju samma barngrupp och samma arbete som ska utföras oavsett vad vi har för utbildning, säger Annethe Magnusson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista