Södertälje hamn. Foto: Södertälje hamn.
Södertälje hamn. Foto: Södertälje hamn.

Flygbränslet till Bromma kan i framtiden transporteras på båt

1:25 min

För närvarande körs flygbränslet med tankbil från Nacka, men om några år kan det bli fartyg från Södertälje hamn.

– I dag körs flygbränslet med lastbil från Nacka, säger Erik Froste, som är hamnchef.

– Vi föreslår istället att köra ett fartyg på Mälaren till kajplatsen invid Bromma flygplats, framförallt avlastar vi vägarna med 1500 tankbilar, fortsätter han.

Mälaren är också dricksvatten täckt för runt 2 miljoner människor i Mälardalen

– Det går ju redan över 700 000 ton med bränsle på Mälaren och de senaste 40 åren har det inte varit något utsläpp, säger Erik Froste. Det betyder inte att man kan bortse från risken utan det gäller att säkerställa att det inte händer, säger Erik Froste.

Oljeterminalerna vid Loudden i Stockholm och Bergs oljehamn i Nacka ska läggas ned, en stor del av bränslehanteringen kommer troligen att hamna i Södertälje. Därifrån går det att köra med båt till Ulvsunda industriområde nära flygplatsen.

– Det klart att det är intressant med allting som ger en lägre miljöpåverkan, säger Therese Forsström är miljöchef på Bromma flygplats.

– Vi tittar på flera aspekter, bland annat på transporter till och från flygplatsen, så det är helt klart intressant, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista