Före detta kammaråklagare Johanna Björkman och advokat Ulrika Borg. Foto: Sveriges Radio.
Före detta kammaråklagare Johanna Björkman och advokat Ulrika Borg. Foto: Sveriges Radio.

"Man bör inte dansa naken om man är advokat"

1:31 min

Hur advokat- och åklagaryrket framställs i tv-serier har inget att göra med verkligheten. Det är försvarsadvokat Ulrika Borg och tidigare kammaråklagare Johanna Björkman eniga om.

Men däremot håller de med om att den "stramhet" som de ofta tillskrivs i tv-serier kanske inte är helt missvisande. 

– Stramheten tror jag beror på att vi naturligtvis inte kan vara särskilt spralliga i rätten. Vi har ju med människor i kris att göra, säger Johanna Björkman.

– Sedan kan vi förstås ha ett förhållningssätt som är mer eller mindre stramt. Man kan ju ha lite glimten i ögat. Men att vi är allvarliga i de allra flesta fall, det hör nog till rollen.

Advokat Ulrika Borg håller med:

– När man är ansluten till Advokatsamfundet så kan man liksom inte riktigt klä av sig kläderna och börja bada i Molins fontän, utan man är advokat dygnet runt, säger Ulrika. 

– Det är människor som är i kris, det är ju inte så att man skrattar ihjäl sig dagligdags. Så det är inte så konstigt kanske att man förefaller vara ganska stram. Man kan inte hålla på "blaja" ut helt enkelt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista