Alla får inte plats på förlossningen. Foto: TT
Alla får inte plats på förlossningen. Foto: TT

Södra BB riskerar nedläggning men landstingets politiker är oroade

Ledningen: "Fler kommer få god förlossningsvård"
1:29 min

Förlossningsvården på Södersjukhuset ska organiseras om, och det kan innebära att den speciella avdelningen Södra BB försvinner.

Det är en alternativ vårdform, utan smärtlindring och med hög personaltäthet - och politikerna i landstinget ser med oro på nedläggningen.

Enligt Södersjukhusets chefläkare Eva Tillman handlar det om rättvisa.

– Vi ska göra Södra BB:s koncept och metoder tillgängliga för fler kvinnor. Idag får inte alla ta del av det, vilket vi tycker är synd, säger hon.

– Idag får inte alla som vill föda på Södersjukhuset plats, utan blir hänvisade till andra sjukhus. Det som inte kommer få plats, om förslaget går igenom, är Södra BB:s modell att ha mödravård och BB-vård i samma lokaler, säger Södersjukhusets chefläkare Eva Tillman till P4 Radio Stockholm.

Orsaken till att Södra BB föreslås  försvinna och uppgå i den ordniarie verksamheten är alltså att det inte finns plats som för alla som vill föda. Mödra- och BB-verksamheten som hör till den alternativa avdelningen tar för stor plats, och många havande mammor har fått hänvisas till andra sjukhus, säger Eva Tillman.

Under dagen har informationsmötena avlöst varann, och målet är att alla anställda ska få information om det här förslaget under ordnade former, enligt sjukhusledningen.

Intressant att notera är att missnöjet mot att Södra BB kan försvinna förenar över alla partigränser. Kristdemokraterna är tillsammans med hela den rödgröna oppositionen emot en nedläggning. Trots det anser kristdemokraternas landstingsråd Ella Bohlin att det ytterst är sjukhusets beslut - inte de styrande politikernas.

– Ingen kan tvivla om att vi tycker valfriheten är viktig, och att det är viktigt att Södra BB är en bra och omtyckt lösning för många förande kvinnor, säger hon.

– Därför måste vi nu hålla fast vid dialogen och öka trycket på sjukhusets ledning, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".