Stockholms tunnelbana. Foto: Foto: Malin Hoelstad/TT
Stockholms tunnelbana. Foto: Foto: Malin Hoelstad/TT

Miljöpartiet vill se minskad reklam i tunnelbanan

Poesi istället för reklam i kollektivtrafiken
1:10 min

Reklam i tunnelbanan bör förbjudas och ersättas med till exempel poesi, det föreslår en arbetsgrupp inom Miljöpartiet.


Förslaget att förbjuda reklam i kollektivtrafiken är ett av flera kulturpolitiska förslag som en arbetsgrupp inom Miljöpartiet tagit fram på riksnivå.

Men ett sådant förbud skulle bli dyrt för resenären, säger Gustav Hemming, centerpartistiskt landstingsråd.

- Det är dåligt genomtänkt och ett steg i fel riktning. Vill vi kunna driva en ambitiös lokaltrafik och utveckla kollektivtrafiken måste pengarna komma någonstans ifrån. Vi jobbar snarare för att vi ska få mer reklamintäkter i kollektivtrafiken, säger han.

Enligt landstingets förslag till budget för 2015 beräknas reklamintäkterna ge 229 miljoner kronor.

Miljöpartiets trafikpolitiska talesperson i landstinget, Malin Karlsson, vill inte se ett förbud mot reklam i kollektivtrafiken, men är positiv till en minskning av reklamutrymmet:

- Det vi har sett är att reklamen inte står för en så stor del av SL:s intäkter så vi ser många fördelar med att minska ned reklamens utrymme i kollektivtrafiken. Det blir en lugnare tillvaro när man vistas i utrymmena och det är så mycket annan information vi tar del av dagligen, säger hon.

Miljöpartiets partistyrelse har inte tagit ställning till förslagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".