Stefan Einhorn, professor, läkare och författare. Foto: Sveriges radio
Stefan Einhorn, professor, läkare och författare. Foto: Sveriges radio

Snällhetsprofessorn: Gör gott själv

8:27 min

Stockholm har blivit kallt, hur ska vi göra för att bli mer snälla mot varandra? Läkaren, professorn och författaren Stefan Einhorn berättar vad vi kan göra. 

Stefan Einhorn är läkare, professor och författare och har bland annat skrivit böckerna Konsten att vara snäll och De nya dödssynderna som handlar om våra mörkaste sidor och hur vi kan hantera dom.

– Vi upplever tillvaron ibland som väldigt negativ som att vi har stora problem, det är flyktingkatastrofer och krig osv. Men så illa är det inte ställt med världen, utan vi lägger större tonvikt vid det negativa. Vi minns tillexempel fyra gånger fler negativa händelser än positiva händelser. Vi har selektiv syn. Jag tycker att världen är ganska god och sedan har vi problem och dom ska vi inte bortse ifrån.

Men hur ska vi leva efter det du säger?

– Man ska vara medveten om hur det ligger till. Vi får inte förvilla den upplevelsen med att världen är mörk. Det är mycket som är positivt. Svälten minskar, barnfattigdomen minskar, antalet väpnade konflikter är färre nu än tidigare.

Hur upplever du att Stockholm är?

– Jag tycker att det finns mycket värme, tillexempel på centralen där man möter flyktingar med stor omtanke och omsorg.

Kan du ge några konkreta tips på hur vi ska bli snällare?

– Alla som vill förändra människor säger jag att det enda sättet är att leva som ett föredöme. Så om man vill påverka andra i positiv riktning, gör gott själv.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista