Båt med utombordsmotor. Foto: Janerik Henriksson / TT
Båt med utombordsmotor. Foto: Janerik Henriksson / TT

Haverikommissionen: Båtägare bör känna till riskerna

1:31 min

Det finns risker med utombordsmotorer, det menar Haverikommissionen som har utrett en dödsolycka i Stockholms skärgård förra året.

Det var i oktober förra året som en taxibåt och en fritidsbåt kolliderade vid Möja i mellersta Stockholms skärgård.

Mannen som körde fritidsbåten omkom i olyckan och den andra föraren, en då moderat politiker i Värmdö, är åtalad för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Rättegången mot honom har avvaktat Haverikommisionens utredning, som nu är klar.

Haverikommissionens ordförande Jonas Bäckstrand menar att det är märkligt att förarna inte såg varandra.

– De upptäckte egentligen inte varandra alls, utan taxibåten drog av farten sekunden före kollisionen kan man säga. Sedan körde taxibåten på och över fritidsbåten. Det var fint väder och båda båtförarna hade egentligen möjlighet att se varandra 1,5 minut innan olyckan inträffade.

Enligt Haverikommissionens utredning kan det bero på flera saker, bland annat var föraren som avled alkoholpåverkad.

Kommissionen lyfter också fram att fritidsbåten hade en utombordsmotor konstruerad för att styra på höger sida, vilket försämrade hans chans att titta åt just höger.

– Fritidsbåtsföraren satt med ryggen åt höger som är det håll han ska titta åt för att kunna väja, eftersom det även på sjön gäller en högerregel, säger ordförande Jonas Bäckstrand.

En sådan konstruktionen är vanlig, därför vill kommisionen att Transportstyrelsen informerar fritidsbåtsägare om risken.

– Vi kan tänka oss att man kan informera om det i olika sammanhang, allt från utbildningar, på mässor, tidningar och tidskrifter för fritidsbåtsägare, säger Haverikommissionens ordförande Jonas Bäckstrand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista