Hillevi Engström
1 av 2
Hillevi Engström, kommundirektör i Upplands Väsby. Foto: Maja Suslin / TT
Krossat fönster
2 av 2
Krossat fönster på Smedbyskolan, där man planerar att använda lokaler till flyktingboende. Foto: Nadya Norton/ Sveriges Radio.

Planerat flyktingboende stoppas efter attentat

0:59 min

Upplands Väsby har efter nattens attentat mot ett planerat flyktingboende beslutat att inte använda lokalen. Anledningen är att det finns känsliga verksamheter i anslutning till huset.

–Vi kan ju se att det skett flera attentat på skolor där flyktingar bott och där man planerat boenden och utifrån att det finns verksamheter i den här lokalen som är lite mer känsliga än andra, bland annat har vi särskolelever och funktionsnedsatta personer. Skulle den här anledningen så kan det medföra bekymmer

Ska man tolka ert beslut som att hot lönar sig?

–Nej, tvärtom det som är viktigt för oss är att vi ska ta emot flyktingar men vi ska också väga in trygghetsfaktorer för omkringboende och framförallt såbara grupper.

Vad har ni för konkreta åtgärder för att klara säkerheten?

–Exakt hur vi har organiserat vårt säkerhetsarbete det kommer jag inte gå in på men där har vi en upparbetad organisation. Vi vill att alla kommuninvånare ska känna sig trygga, det jobbar vi kontinuerligt med, men exakt HUR kommer jag inte att kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista