Saltsjöbanan i Slussen.
1 av 2
Saltsjöbanan. Foto: Holger Ellgaard // CC BY-SA 3.0
Saltsjöbanan kan gå på bro
2 av 2
Saltsjöbanan kan gå på bro. Foto:Nacka kommun och Atkins.

Saltsjöbanan kan läggas på en bro

1:21 min

Det finns planer på att lägga Saltsjöbanan på en bro där den passerar Alphyddan och Sickla i Nacka. Poängen är att öka tillgängligheten i området som nu skärs av av järnvägen.

Cathrin Bergenstråhle är moderat ordförande i Nackas stadsbyggnadsnämnd.

– Idag är det en liten smal gång för gående under Saltsjöbanan och här kommer det i framtiden att finnas tusentals arbetsplatser och nya bostäder. Det här innebär mycket människor i området och då behöver vi öppna så det blir trivsamt och att det går att röra sig.

Det krävs dock en del logistik att få allt på plats för i området planeras även tunnelbana förlängning av tvärspårvägen och fler bostäder.

–Det är stora utmaningar att samordna projekten, det ska hända väldigt mycket på liten yta, säger Cathrin Bergenstråhle.

Nacka kommun förhandlar om medfinansiering från SL och fastighetsägare. Kostnaden hamnar på knappt 300 miljoner och bygget som är tänkt att starta runt 2018 har hög prioritet.

Cathrin Bergenstråhle säger att det är mycket angeläget 

–När vi bygger så här mycket bostäder så måste vi även skapa attraktiva miljöer, det är en extra ordinär satsning som måste göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista