Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin, (KD). Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm
Barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin, (KD). Foto: Ulf Bungerfeldt, P4 Stockholm

Södra BB får vara kvar - protesterna gav effekt

1:48 min

Den alternativa förlossningsavdelningen Södra BB på Södersjukhuset är räddad och kommer därmed inte att läggas ner.

Som P4 Stockholm rapporterat tidigare råder full politik enighet över blockgränsen i landstinget om att Södra BB  ska bevaras.

Efter intensiva diskussioner är saken i hamn, säger landstingsrådet, kristdemokraten Ella Bohlin, med ansvar för länets barn- och äldrevård.

– Södra BB kommer inte att läggas ner, verksamheten kommer fortsätta precis som idag tills vidare, säger Ella Bohlin.´Sen måste vi titta närmare på hur vi i framtiden ska kunna säkra hur Södra BB-modellen ska kunna vara kvar och kanske också utökas till andra områden inom förlossningsvården.

– Jag vill lugna personal, och blivande föräldrar i Stockholm med att säga att det inte är aktuellt att stänga Södra BB, säger landstingsrådet, kristdemokraten Ella Bohlin.

I början av veckan kom beskedet att Södersjukhusets ledning ville slå ihop Södra BB:s alternativa sätt att jobba, med naturlig födsel utan smärtlindring och hög personaltäthet, med sjukhusets vanliga förlossningsverksamhet.

Det behövdes plats för fler kvinnor som skulle föda, och lokalerna räckte inte till, var motiveringen då.

Lilleba Anckers, barnmorska på Södra BB, och förtroendevald för Vårdförbundet, är glad och lättad över dagens besked, men vågar knappt tro att faran är över.

– Jag är lite chockad faktiskt, måste jag säga. Det har gått så fort allting. Känslorna har hoppat och vi har pendlat mellan hopp och förtvivlan. Nu hoppas jag verkligen att det här stämmer, och jag tror att vi kan andas ut, säger hon.

– Men en förutsättning för att allt ska fungera är att både kvinnorna som ska föda och personalen på den stora förlossningsavdelningen får bra och fungerande lokaler att jobba i. Det är oerhört viktigt att de har en dräglig arbetsmiljö.

Det är en uppfattning hon delar med Södersjukhusets VD, Thomas Movin,

– Lokalfrågan för hela förlossningskliniken på SÖS är jätteprioriterad, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista