Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska på BB Sophia i Stockholm. Foto: Sveriges Radio.
Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska på BB Sophia i Stockholm. Foto: Sveriges Radio.

Barnmorska: Lägg undan mobilen om du vill lära känna ditt barn

3:30 min

Det började med att barnmorskor i Norge kritiserade ammande mammors mobilanvändande. Nu stämmer flera barnmorskor i Sverige och Stockholm in - lägg undan mobilen medan ni ammar, lyder uppmaningen.

En av dem som tycker att mobilsurfande och amning rimmar illa är Elisabeth Hjärtmyr som är barnmorska på BB Sophia i Stockholm.

– Det handlar inte bara om mat, utan om närhet, trygghet och att lära känna sitt barn, redan från början, säger Elisabeth Hjärtmyr.

Hon har förståelse för att föräldrar vill uppdatera omvärlden om att ett barn har kommit till världen men pekar samtidigt på att barnet från början ger vaga signaler om att de vill komma till bröstet. Och om föräldrarna inte riktigt är hos barnet då så riskerar de att inte hinna uppmärksamma att barnet vill äta innan det börjat skrika.

Vad konkret kan gå på tok?

– Om barnet har kontakt med sina föräldrar och föräldrarna ser barnet så är det ett sätt att lära känna varandra och få en relation med barnet - och det kan ta lång tid.

Men kan det inte bara vara bra för barnet att ha en förälder som är mindre stressad?

– Jo, absolut, men det ska också vara en förälder som vet att det är viktigt att vara närvarande då barnet äter, och inse att det inte enbart handlar om mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista